Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Riskbruk och missbruk
Isbn: 978-91-2712-813-2
Förlag: NoK Akademisk
Kategori:
Samhälle & politik Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Riskbruk och missbruk

Många människor dricker för mycket och har ett riskbruk av alkohol som påverkar hälsan och välbefinnandet utan att de för den skull kan uppfattas som missbrukare. Att vara beroende av läkemedel kanske inte heller är något som märks utåt. Denna bok fyller ett tomrum då den fokuserar på drogproblem som anses ”för små” för den särskilda beroendevården men som ändå allvarligt försämrar människors hälsa och livskvalitet.

För en så tidig insats som möjligt behöver alla som arbetar inom primärvård, företagshälsovård, socialtjänst och psykiatrisk öppenvård kunskap om drogrelaterade problem. Boken vänder sig till studerande likaväl som till redan yrkesverksamma. Här beskrivs på ett konkret sätt motiverande samtal, en metod som syftar till att öka individens vilja och förmåga att förändra sina riskabla drogvanor. Boken redogör också för olika sätt att kartlägga konsumtion och risksituationer, och för behandlingsinsatser som t ex enkla interventioner vid alkoholproblem och långsam nedtrappning vid läkemedelsberoende.

Denna andra reviderade utgåva har kompletterats med ny aktuell forskning och klinisk erfarenhet. Avsnittet med basfakta om alkohol och droger har, liksom övriga kapitel, uppdaterats och utökats.

Katarina Johansson är psykolog, med kand och journalist och har arbetat kliniskt med läkemedelsberoende inom öppenvårdspsykiatrin i Skåne. Peter Wirbing är utbildningsledare vid Beroendecentrum Stockholm och adjungerad klinisk adjunkt i psykiatri vid Karolinska Institutet.

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone