Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Feministiska konstteorier
Isbn: 978-91-8721-562-9
Förlag: Raster förlag
Kategori:
Konst, musik, teater, film
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Feministiska konstteorier

av
I hur hög grad är konsthistoriens bilder medskapande till att befästa vissa föreställningar om kön? Hur påverkar filmen och andra massmedier denna uppfattning?

Den teori om konst som utgår från ett genusperspektiv är idag ett omfattande och dynamiskt forskningsfält med en mängd olika teoretiska inriktningar som står i produktiv dialog och konflikt med varandra.

Kairos 6 innehåller ett urval nyckeltexter ur det tänkande som uppstått i mötet mellan feministisk bild- och filmteori och psykoanalytisk teori och tradition. I mötet mellan dessa tankesystem har det skapats ett produktivt klimat för fördjupning av förståelsen av bildens funktion och uttryck. Här finns en möjlighet att bygga modeller för en fruktbar dialog som kan ompröva etablerade synsätt.

Sedan 1960-talet har konsten öppnat sig mot angränsande områden som film, video och nya media. Tvärdisciplinära studier har behövts för att generera metoder för att beskriva, analysera och diskutera de komplexa processer som bilden härbärgerar och ger upphov till hos betraktaren.

Texterna i Kairos 6 har temat bild, genus och det omedvetna och för en diskussion om sambandet mellan kön och bild inom samhället i stort. Det utvidgade konstbegreppet gör antologin värdefull även för den som är intresserad av bildpåverkan i allmänhet.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone