Hoppa till innehållet
Vi har en ny mobilapp för ljudböcker, Biblio! Mer info här.
Omslagsbild för Morfar skrev inga memoarer
Isbn: 978-91-3714-032-2
Förlag: Bokförlaget Forum
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: juli 2013

E-bok | 28 dygns lånetid

Morfar skrev inga memoarer

Den natten började morfar berätta ...I denna biografiska roman berättar Gustav Fridolin om den person som stått honom närmast och vars namn han bär: hans morfar. Det är en varm och insiktsfull skildring av morfar Gustavs livsresa, från ett arbetarliv i Fattigsverige till ett liv som ekiperare i välfärdsstaten.

Gustav är nio år när han får veta att hans föräldrar i själva verket är hans farföräldrar, och att hans nio syskon egentligen är hans fastrar och farbröder. Detta ögonblick kommer att prägla honom i resten av hans liv. Han blir aldrig kvitt känslan av att ha varit en olycka för sina föräldrar, och en extra börda för sin farmor som tagit honom till sig. Han är sjuklig och inte lika stark och händig som resten av familjen. I stället har han läshuvud och är musikalisk, och uppväxten hemma i byn i Göinge präglas av dåligt självförtroende och ett sökande.

Så småningom tar han sig till fyrtiotalets Malmö. Staden sjuder av framtidstro. Här får han arbete i en klädbutik, precis som han en gång bestämt sig för, han trotsar klasstabun och gifter sig med en flicka från en fin familj, en omöjlighet bara något decennium tidigare, och han får en lägenhet via den kommunala bostadskön. Ett antal år senare för livet honom tillbaka till Göinge, där han kan förverkliga sin dröm om en egen herrekipering och ge sin dotter helt andra förutsättningar än de han själv hade.

Men vägen är långt ifrån rak och okomplicerad. På ålderns höst, när Gustav tycker sig vara framme, ställs familjen inför en katastrof. Det är också då, när han står inför sin svåraste prövning, som han får chansen att göra det som hans farföräldrar en gång gjorde för honom: han får ta hand om sitt yngsta barnbarn. Den Gustav som nu har skrivit den här boken.


"Gustav Fridolin jr ger ett rörande och varmt porträtt av sin älskade och beundrade morfar."
DN

"Det är en imponerande skönlitterär debut. En fascinerande berättelse om en sjuklig ”fattigpåg” från en skånsk by som förmår ta sig till storstaden Malmö och så småningom bygga upp en egen herrekipering."
GP

"Gustav Fridolins debut är imponerande och således djupt gripande. Den kommer med all sannolikhet att finna vägen till många läsare."
SvD

"Morfar skrev inga memoarer. Det gjorde hans barnbarn åt honom i stället. Och Gustav Fridolin den äldre skulle säkert ha blivit mycket nöjd med Gustav Fridolin den yngres skildring av hans liv. Det är en levande, välskriven berättelse."
Aftonbladet

"Styrkan med Fridolins romandebut är dels att berättelsen äger ett slags allmängiltighet - hans morfars berättelse rymmer mångas berättelse - dels dess omsorgsfullt tecknade detaljer och tidsmarkörer."
Sydsvenskan

"Det här är en varm och ömsint bok, personlig och välskriven."
Expressen

"En kärleksfull beskrivning av en av alla dessa som byggde Sverige, en berättelse om en hygglig och hedervärd karl som levde sitt liv på andra villkor än de som nu gäller för det stora flertalet av oss. Tillika en bok värd att rekommendera, en läsvärd och nyttig påminnelse om ett Sverige i en annan tid ("Morfar skrev inga memoarer", Forum 2013)."
Leif GW Persson, Expressen

"Gustav Fridolin tar till vara på en skatt när han berättar sin morfars historia. I romanens form kommer hans breda register till sin rätt."
Helsingborgs Dagblad

"Huvudsyftet med boken är att hylla en äldre, älskad familjemedlem, omfattad med beundran och tacksamhet. I vår tids trend med uppgörelseböcker är den gesten det riktigt revolutionerande i den här romanen."
Upsala Nya Tidning

"Det är en vacker berättelse som ger läsaren mycket att tänka på och reflektera över. Hur fort vårt samhälle utvecklats och vad tidigare generationer lagt grunden till. När en politiker skriver böcker blir det oftast korrekta och övertydliga skildrin


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande platformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone