Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Samer - Om Nordmalingdomen och om ett urfolks rättigheter och identitet
Isbn: 978-91-7517-503-4
Förlag: Recito Förlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: december 2013

E-bok

Samer - Om Nordmalingdomen och om ett urfolks rättigheter och identitet

Med Nordmalingdomen i Högsta Domstolen 2011 har vi ett nytt märkesår i svensk historia. För första gången gick en rättslig process de svenska samernas väg. Det svenska urfolket fick rätt i sak och ärendet gick ända upp i högsta instans.
I den här boken beskrivs den juridiska processen av de advokater som företrädde samerna, och den processen får bilda utgångspunkt för en exposé över samernas rättigheter och identitet.
Författarna är sprungna ur skilda vetenskapliga ämnesområden. De bidrar med sina olika erfarenheter, kunskaper och tillhörigheter. Såväl samer som icke-samer kommer till tals. Det som förenar författarna är övertygelsen om att vårt urfolk utgör en omistlig del av vårt svenska samhälle och av vår historia.
En insikt som bokens samtliga författare har gemensam är, att allt som har med människor att göra - särskilt deras samhällen, kulturer och inbördes förhållanden - handlar om relationer människor emellan. Och i dessa relationsmönster är det en ständig och ofrånkomlig uppgift att lyfta fram maktförhållanden av skilda slag. För, som Foucault uttryckt det: «Vi lever ju alla i ett maktens hav».


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone