Hoppa till innehållet
Omslagsbild för De ekonomiska styrformerna och samhället
Isbn: 978-91-7517-593-5
Förlag: Recito Förlag
Kategori:
Samhälle & politik Ekonomi & marknadsföring
Tillgänglig sedan: maj 2014

E-bok

De ekonomiska styrformerna och samhället

Hur har det tidiga 2000-talets omdebatterade ekonomiska styrformer vuxit fram? För företagen? För stat, kommuner och landsting? «De ekonomiska styrformerna och samhället» visar utvecklingen från den förindustriella och fördemokratiska epoken på 1800-talet till det tidiga 2000-talet.

Boken tar ett brett och originellt grepp på företeelser som brukar behandlas separat både i samhällslitteratur och akademiska framställningar. Tesen är att de ekonomiska styrformerna för organisationer spelar stor roll för människors liv och får betydelse för samhällsutvecklingen både på mikro- och makronivå. Mot den bakgrunden beskrivs framväxten av det moderna samhället genom djupdykningar i den svenska historien under 200 år och särskilt hur de ekonomiska styrformerna har ändrats. Starten är jordbrukslandet där kungen styrde. Två sekler senare är kunderna i fokus, avkastningen på aktier viktig för mångas inkomster, offentligt finansierade tjänster utförs under marknadsformer och det nationella politiska livet försiggår i massmedias starka ljus. Vad hände däremellan steg för steg? Och vad händer sedan?

Lars Östman är professor emeritus vid Handelshögskolan i Stockholm, där han varit verksam i företagsekonomi sedan 1960-talet inom redovisning, finansiering och ekonomisk styrning. Han är numera knuten till Stockholm School of Economics Institute for Research, SIR, en självständig forskningsstiftelse, grundad 2010.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone