Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Svart panter i munkavel - En ögonvittnesskildring från rättegången mot Bobby Seale, medlem i Svarta pantrarna
Isbn: 978-91-7423-764-1
Förlag: Telegram Förlag
Kategori:
E-single Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: oktober 2014

E-bok

Svart panter i munkavel - En ögonvittnesskildring från rättegången mot Bobby Seale, medlem i Svarta pantrarna

“Svart panter i munkavel” publicerades ursprungligen i Expressen, hösten 1969 + Bonusläsning: En intervju med Angela Davis, en av förgrundsfigurerna i den svarta medborgarrättsrörelsen, ursprungligen publicerad i Expressen 1969-10-27

“Under en föreläsningsturné vid amerikanska universitet hösten 1969 i Svenska Institutets regi stannade jag två dagar i Chicago. Första morgonen läste jag i tidningen om den pågående processen mot några av ledarna för den revolutionära organisationen Svarta Pantrarna. De anklagades för att ha försökt störa Demokraternas partikongress föregående år.

Just 1968 kom jag att under en reportageresa till Hollywood intressera mig för de allt häftigare raskonflikterna i USA och lärde då känna några unga radikala afroamerikaner. En av dem satte mig i kontakt med den uppmärksammade Angela Davis.

När jag vid återkomsten till USA 1969 kom till Chicago läste jag i tidningen den 24 september att en av anklagade, Bobby Seale, skulle rannsakas samma dag och jag beslöt mig för att tillbringa dagen i domstolen. Här utspelades den ryktbara episoden när domare Hoffman befallde att Bobby Seale skulle förses med handklovar och munkavel för att inte störa rättegången.”

Nils Petter Sundgren

Telegram Journalistik ger ut god journalistik som publicerats genom tiderna - i bokform. Krönikor, essäer, reportage, artiklar, spännande features, djuplodande intervjuer, grävande reportage - journalister från den så omsusade magasinsboomen under 80-, 90- och 00-talet öppnar sina digra arkiv, och det har skrivits fantastiska texter även innan dess som nu kan tillgängliggöras igen. Det skrivs dessutom nya texter, som nu kan läsas direkt - i en e-bok eller en tryckt bok, läsaren väljer.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone