Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Den ensamme terroristen : Om lone wolves, näthat och brinnande flyktingförläggningar
Isbn: 978-91-7441-694-7
Förlag: Ordfront förlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: oktober 2017

E-bok

Den ensamme terroristen : Om lone wolves, näthat och brinnande flyktingförläggningar

Sveriges främsta forskare på högerextrem terrorism, Mattias Gardell och Heléne Lööw, har skrivit en ny bok tillsammans med massmedieforskaren Michael Dahlberg-Grundberg. Den ensamme terroristen? handlar om hur dagens högerextrema terror kan förstås och bekämpas i ett samhälle där sociala medier snabbt och lätt knyter samman människor i hela världen.

Heléne Lööw ger den historiska bakgrunden till hur terroristerna har arbetat över tid och hur polisen lyckats bekämpa dem tidigare, samt synar vågen av attentat mot asylboenden och HVB-hem.

Mattias Gardell tar sin utgångspunkt i de senaste årens terroristiska ensamvargar i vår närhet såsom Anders Behring Breivik, Peter Mangs, Anton Lundin Pettersson och Rakhmat Akilov som utförde terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm. Han sammanfattar vad vi vet om de drygt 100 ensamagerande terrorister som slagit till i Europa sedan millennieskiftet, och synar raskrigslitteratur och propagandakanaler som förespråkar metoden. Är verkligen ensamvargar ensamma?

Michael Dahlberg-Grundberg kartlägger hur terroristerna hämtar näring och inspiration från nätet och de hatiska miljöerna där. Han visar på hur hatet i de sociala medierna driver fram ett slags känsla av att »någon måste göra något«. Våldet, bränderna och dödandet är ett slags naturlig följd av dehumaniseringen på olika nätforum.

Den ensamme terroristen? är en nödvändig bok i en tid där fejkade nyheter, Sverigedemokrater och en stark främlingsfientlig opinion skapar grogrund för fler ensamma terrorister, attacker mot flyktingförläggningar och öppet våld mot ensamkommande flyktingbarn.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone