Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Sömngångarnätter på vakna dagar
Isbn: 978-91-8975-936-7
Förlag: Nirstedt/litteratur
Kategori:
Lyrik
Tillgänglig sedan: februari 2024

E-bok

Sömngångarnätter på vakna dagar

August Strindbergs diktcykel Sömngångarnätter på vakna dagar utkom första gången 1884. Ursprungligen var tanken att en dikt med titeln Sömngångar-nätter skulle ingå i Dikter på vers och prosa (1883) men idén växte till en hel svit, indelad i fyra "nätter". I en utgåva från år 1900 lade Strindberg till en avslutande, femte del, "Uppvaknandet". Den inledande dikten om ett hjärta som hänger på en krok i ett slakteri vid avenue de Neuilly har återgivits i otaliga antologier; de fem längre dikterna är betydligt mindre lästa. Utgåvan i N/L:s poesibibliotek bygger på versionen från år 1900.

Sömngångarnätter på vakna dagar är djupt försänkt i sin tid [ . . . ] Strindberg själv underströk samtidskopplingen, han kallade i ett brev sviten för ett konjunkturstycke , och som sådant måste publicering ske snarast så att sviten kunde göra verkan på tiden. Sömngångarnätter framställs som skriven av en Tvifvlande ande, evigt frågande . Och det Anden frågar om är jaget och världen, subjektet och samhället. Ur Ulf Olssons förord.

August Strindberg (1849-1912) var en svensk författare och konstnär, vars dramatik är världsberömd. Många av hans romaner och prosaböcker är odödliga klassiker, medan poesin alltjämt är mindre känd.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone