Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Erik Johan Stagnelius
Isbn: 978-91-2709-587-8
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Erik Johan Stagnelius

Var kommer Erik Johan Stagnelius (1793–1823) lyskraft ifrån? Hur kommer det sig att generation efter generation av hängivna läsare, författare och konstnärer vittnar om sina starka intryck av hans poesi och dramatik?

Med denna djuplodande och på samma gång lättillgängliga introduktion till Stagnelius liv, författarskap och idévärld ger Jan Olov Ullén nutida läsare möjlighet att komma Erik Johan Stagnelius riktigt nära. Vi får möta Stagnelius högspända kärlekslyrik till sin Amanda, men också hans hårt strängade dödslängtan i välkända dikter som Till Föruttnelsen.

Jan Olov Ullén lyfter fram de ”moderna” dragen i Stagnelius verk, såväl de djärva bilderna som hans texters metapoetiska självmedvetenhet. Vid sidan om det romantiska idéinnehållet betonar Ullén också biskopssonen Stagnelius djupa beroende av den kristna tron och mytologin. Men allt i hans lyriska, episka och dramatiska diktning tjänar ”trollsången”, den magiska, ofta teatrala makt Stagnelius ville skapa i sin poesi. För att trösta, och förvandla.

Jan Olov Ullén är journalist och kritiker verksam i bl.a radio och TV. Han har också författat ett antal uppmärksammade essäböcker om klassisk och nutida poesi, från Dante till Göran Sonnevi.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone