Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Biblio byter app Från och med 6 november byter e-boksappen Biblio från den rosa till en ny brun app. Den nya appen måste du ladda ner från App store eller Google play. Även på webben byter vi sida för e-böcker och den nya e-boksidan hittar du på biblio.app. Nytt för dig som läser på läsplatta är att du inte längre kan ladda ner böcker, utan du läser dem direkt i appen. Läs klart dina böcker i den gamla appen Du kan läsa klart de böcker du redan har lånat i den gamla appen men du kommer inte längre kunna göra några nya lån i den. Nya böcker lånar du istället i den nya appen. Från och med 7 december kommer den gamla appen att tas bort helt. Det här gäller även för e-boksidan på webben.
Omslagsbild för Pekingmänniskan
Isbn: 978-91-2712-833-0
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Kulturhistoria Naturvetenskap
Tillgänglig sedan: januari 2012

E-bok

Pekingmänniskan

En ung paleontolog från Uppsala, Otto Zdansky, upptäckte 1921 den första tanden av Pekingmänniskan som man då trodde var världens äldsta förhistoriska människa. Zdansky stoppade tanden i fickan, tog med den till Uppsala och höll tyst om sin hemlighet i fem år. Efter att det stora fyndet offentliggjorts 1926 intensifierades jakten. Amerikanerna tog över och satte i gång stora Rockefeller-finansierade utgrävningar. Zdanskys insatser glömdes bort och andra tog åt sig äran. Så har det förblivit i historieskrivningen tills nu.

Fram till 1937 hade man funnit lämningar efter fyrtio individer av Pekingmänniskan. Vid Japans ockupation av Kina samma år avstannade utgrävningarna. År 1941 krävde japanerna att få ta över de värdefulla fynden men de var spårlöst borta och än i dag vet ingen vart de tog vägen. Det enda spår som finns kvar är tre tänder som fördes till Uppsala.

Här skildras den spännande historien om Pekingmänniskan ur ett delvis nytt perspektiv, en vetenskapshistorisk granskning med ett personligt tonfall. Vi får följa en fascinerande process som berättar om upptäckterna, människorna och den vetenskapliga tävlingsandan.

Tore Frängsmyr innehar Hans Rausings professur i vetenskapshistoria vid Uppsala universitet. Natur och Kultur har tidigare utgivit Sökandet efter upplysningen och Svensk idéhistoria, del 1 och 2 av Tore Frängsmyr.

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone