Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Biblio byter app Från och med 6 november byter e-boksappen Biblio från den rosa till en ny brun app. Den nya appen måste du ladda ner från App store eller Google play. Även på webben byter vi sida för e-böcker och den nya e-boksidan hittar du på biblio.app. Nytt för dig som läser på läsplatta är att du inte längre kan ladda ner böcker, utan du läser dem direkt i appen. Läs klart dina böcker i den gamla appen Du kan läsa klart de böcker du redan har lånat i den gamla appen men du kommer inte längre kunna göra några nya lån i den. Nya böcker lånar du istället i den nya appen. Från och med 7 december kommer den gamla appen att tas bort helt. Det här gäller även för e-boksidan på webben.
Omslagsbild för Mina dagböcker. Ungdomsdrömmar och ungdomsbekymmer
Isbn: 978-91-8701-577-9
Förlag: Mörkersdottir förlag
Kategori:
Romaner Memoarer & Biografier Litteraturvetenskap Historia Kulturhistoria Humaniora
Tillgänglig sedan: november 2013

E-bok

Mina dagböcker. Ungdomsdrömmar och ungdomsbekymmer

Mathilda Malling debuterade 1885 med romanen Berta Funcke, följd 1888 av romanen Alice Brandt. I sin samtid uppmärksammades dessa böcker mera på grund av sina "sensuellt färgade skildringar av unga kvinnor än för litterära förtjänsters skull", men eftervärlden har uppvärderat hennes dekadent sennaturalistiskt skildrade kvinnotyp som en kvinnlig motsvarighet till beskrivningar av män i männens genombrottsromaner under denna tid.

 

”År 1879 inleddes och fortsattes på samma sätt som det föregående året slutat: med växande oro och bitterhet. Jag är nu femton år och – utan att kanske göra mig reda för det – känner jag, att jag förlorat barndomens trygga fotfäste. Själva min handstil har förändrat sig och försämrats – den förekommer mig ha varit både vackrare och lugnare på den tiden jag ännu skrev lite ’barnsligt’. Nu är den ’driven’ och med mitt eviga skrivande i tid och otid kommer den att se lite slarvig ut. Jag har inte ringaste tanke på, att någon skall läsa vad jag skriver, men ändå är det numera ofta, som om någon tittade mig över axeln. Jag söker mera konstlade uttryck – ’Evas täcka döttrar’ t. ex. som jag finner under beskrivningen av ’Nordiska festen’ den 15 februari. Här kan jag också iakttaga, hur Lund smittat mig – hur ’akademisk’ jag söker vara.”



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone