Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Biblio byter app Från och med 6 november byter e-boksappen Biblio från den rosa till en ny brun app. Den nya appen måste du ladda ner från App store eller Google play. Även på webben byter vi sida för e-böcker och den nya e-boksidan hittar du på biblio.app. Nytt för dig som läser på läsplatta är att du inte längre kan ladda ner böcker, utan du läser dem direkt i appen. Läs klart dina böcker i den gamla appen Du kan läsa klart de böcker du redan har lånat i den gamla appen men du kommer inte längre kunna göra några nya lån i den. Nya böcker lånar du istället i den nya appen. Från och med 7 december kommer den gamla appen att tas bort helt. Det här gäller även för e-boksidan på webben.
Omslagsbild för Det forna Jönköping
Isbn: 978-91-8759-325-3
Förlag: Mimer Bokförlag
Kategori:
Litterära essäer E-single Historia Kulturhistoria
Tillgänglig sedan: januari 2014

E-bok

Det forna Jönköping

"Historiska minnesmärken skänka någonting av storhet även åt det minsta samhälle; där de saknas, liknar även den störste stad en småstad."

Det forna Jönköping är ett av få exempel där Viktor Rydberg på ett ingående sätt behandlar den svenska historien. Ämnet är hans barndomsstad. Som skildring av en medelstor svensk stad på medeltiden och 1500-talet är studien ovanligt levande och av intresse för historieintresserade i allmänhet. Den har även legat till grund för delar av miljön i romanen Vapensmeden.

Den inleds med en topografisk studie där Rydberg med hjälp av gamla dokument återställer det forna Jönköpings gatunät, och han tar med utgångspunkt från det med läsaren på en vandring genom gator och torg samtidigt som han berättar om stadens historia. Sedan ges ett annat perspektiv, när några resande tyska handelsmän på färd upp genom landet får agera huvudpersoner. Jönköping var den första större staden man kom till på sin väg upp till Stockholm, och här förplägas de av stadens kyrkoherde till deras stora belåtenhet: »Er hatte auch ein ziemlich gut Bier. In summa: es schmecket uns alles wol.» Allt enligt en av tyskarnas dagbok, som skildringen bygger på. Slutligen ges en detaljerad beskrivning av Gråbrödraklostret (återskapat med Rydbergs egen teckning); en byggnad som efter reformationen förvandlades till fästning, sedan ruin (där Rydberg som barn lekte) för att till sist helt rivas.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone