Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Olydiga Grabbar: Tio Skojare i Oxford
Isbn: 978-91-6373-689-6
Förlag: Bokförlaget Hackspetten
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: maj 2014

E-bok

Olydiga Grabbar: Tio Skojare i Oxford

Boken tar oss med på en resa, en resa genom Oxford och en resa genom tio spjuveraktiga manliga individers liv. Alla dessa män har åtminstone två saker gemensamt: en stark anknytning till Oxford och en del påstår sig vara skojare. De är alla välkända av en eller annan anledning, en del nära på ökända. Alla utom en har gått på något av Oxfords berömda college, fastän bara ett fåtal tog någon akademisk examen under sin vistelse i staden.

 Historierna i boken uppvisar en rik flora av mänskliga karaktärsdrag, från Lord Rochesters sexlekar och skabrösa poesi till Percy Shelleys enleveringar och romantiska poesi. Från skådespelaren Richard Burtons äktenskap och supande till hans viktorianske namnes Sir Richard Burtons relegering och upptäcktsresor. Från författaren Graham Greenes slingrande livsväg med prostitution och otrohet till expresident Bill Clintons självmotsägelser och dubbelspel. Från Howard Marks' narkotikahandel och identitetsbedrägeri till William Davenports påstående om att vara Shakespeares son. Från Robert Maxwells girighet och arrogans till spelberoendet hos författaren av The English Rogue, Richard Head.

Djävulen skulle behöva kasta sitt nät över ett mycket stort område för att fånga in så här många, fastän alla skulle kunna återfinnas bland Oxfords fängslande gator och framstående byggnader under någon tidpunkt av deras liv. Dessa liv är hopkopplade med de platser som bäst karakteriserade deras vistelse i Oxford och har därigenom skapat en unik led genom 'de drömmande tornspirornas stad' och ett tillfälle att stanna och förundra sig vid de byggnader som smyckar stadens gyllene hjärta.

Männen i boken är väl så komplexa som staden, deras karaktärer formar ett lapptäcke på vilket en unik färdled slingrar sig fram. Deras liv karakteriseras på olika sätt av: estetik, kreativitet, humor, berusning, romantik, liderlighet, girighet, begär, ambition, djärvhet och laglöshet. Och i dem alla finns detta spjuveraktiga drag, ett drag som charmar dem som drabbas till att förlåta – men inte alltid.

Liksom Oxfords gator kan skojare vända om. En charmerande allé kan bli en våldtäktsscen; en poet kan plötsligt dra en laddad pistol. En inbjudande pub kan plötsligt bli en upploppsplats; en kärleksnatt kan bli fröet till en utmattande sjukdom. Ett lummigt träd kan falla och krossa en vacker ung kvinna; en glad fyllbult kan bli en slagskämpe. Det är den här skarpa kanten som gör det farligt att leva med en skojare – men ändå intressant att läsa om.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone