Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Minibok: Sveriges hundraser 1880
Isbn: 978-91-7677-012-2
Förlag: Virvelvind Förlag
Kategori:
Historia Biologi
Tillgänglig sedan: maj 2015

E-bok

Minibok: Sveriges hundraser 1880

Chansen är rätt stor att du just nu har en hund sittande i ditt knä – eller precis bredvid dig.

I den här e-boken får du en spännande inblick i hur man såg på hundar i slutet av 1800-talet.  Du får en genomgång av den tidens vanligaste nyttohundar som användes vid fårskötsel, jakt och som vakthundar. Men de raser som enbart användes som husdjur skrev man inte om – de ansågs som ”öfverflödiga” och ett slöseri med resurser.

I texten får du läsa om vinthundar, jakthundar (bland annat rapphönshund, spaniel och stövare), hushundar (bland annat björnhunden och ”gårdvaren”) samt vattenhundar och doggar.  Den kanske mest spännande hunden som beskrivs är Dalbohunden, en stor västsvensk hundras som redan var utrotad när texten publicerades. Ett av skälen till att hunden försvann var att man använde pälsen till vinterkläder.

Du får också läsa om den tidens skrock när det gällde hundar. Man trodde till exempel att det skulle bli dåligt väder om hunden åt gräs.

Texten skrevs av författaren och poeten Karl Arvid Vikström. Han var en av August Strindbergs äldsta vänner och skrev här under signaturen ”V.A.”.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone