Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Brandvakten
Isbn: 978-91-2715-811-5
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: februari 2018
Uppläsare: Sven Olov Karlsson
Length: 7 timmar 53 minuter

Ljudbok

Brandvakten

Nominerad till Augustpriset 2017.

"En av årets viktigaste böcker."
Göran Greider, Expressen

"En journalistisk noggrannhet som imponerar."
Po Tidholm, Aftonbladet


Sommaren 2014 växte några gnistor till Sveriges största brand på hundratals år. En yta mer än tre gånger Stockholm ödelades. Priset: en miljard kronor eller mer, många skadade, ett dödsfall. Ett tusental tvingades fly. En av dem var Sven Olov Karlsson. Efteråt försökte han utforska om mer än bara hetta och vind orsakat katastrofen. Han fann två berättelser: en aktuell om ekonomiska nedskärningar och globala klimatförändringar. Och en tidlös om hur människans eldar genom årtusendena skövlat allt mer av världens natur. 

Brandvakten porträtterar också kvinnor och män som lever och arbetar med skogen, och som fick kämpa dag och natt för att rädda sig själva och varandra. 

Sven Olov Karlsson är författare, kritiker och journalist. Han romandebuterade med Italienaren (2003), och har sedan dess givit ut ytterligare tre prosaböcker, senast novellsamlingen Västmanland, nominerad till bland annat Tidningen Vi:s litteraturpris.

"Jag blev tvungen att skjuta upp läsandet av 'Brandvakten' i flera dagar på grund av Anna Kinberg Batras avgång. Det borde ha varit tvärtom: Moderatkrisen borde ha skjutits upp för en bok som är så mycket viktigare än det mesta av det som just nu plågar svensk politik. Sven Olov Karlsson ilska över en nedrustad räddningstjänst och ett försämrat brandförsvar väger tyngre än bråken om försvarsanslagen; det här landet kommer att hotas mer av skogsbränder än av ryssar.
Skogsbränder är ett växande globalt problem. Klimatförändringarna har förlängt den så kallade brandrisksäsongen - samtidigt som samma klimatförändringar accelereras av de enorma mängder koldioxid som skogsbränderna spyr ut i atmosfären. Granveden smäller till i kaminen medan jag skriver det här om en av årets viktigaste böcker."
Göran Greider, Expressen

"Jag säger det direkt, detta är en utomordentligt bra bok, även viktig, den är välskriven, språket lätt och elegant, den bygger på mycket ingående och långvarig research, inte minst många intervjuer. Den är dessutom spännande som en thriller, efter morgonens hundpromenad blev jag kvar i läsfåtöljen till dess jag kunde slå ihop boken genomläst."
Göran Kastlund, Dala-Demokraten

"Karlsson ger i Brandvakten en mycket bra beskrivning av brandens förlopp och av hur .änniskor och djur- och naturliv drabbades. Han lyckas utmärkt med att dels skildra hur hans  familj och vänner påverkades, dels att sätta in dessa händelser i ett större sammanhang med många uppgifter som inte varit allmänt kända. Hans initierade kommentarer från händelsernas centrum ger en målande beskrivning av dramatiken och av till exempel brister inom brandförsvaret. Läsaren får dessutom många intressanta och kunniga internationella utblickar vad gäller olika aspekter inom miljöområdet. Denna välskrivna och genomarbetade bok skapar läslust, är lättläst och vänder sig till en mycket bred grupp av läsare."
BTJ


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone