Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Modet att köra
Isbn: 978-91-2715-198-7
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: mars 2018

E-bok

Modet att köra

Modet att köra - en saudisk kvinnas uppvaknande i ett kungadöme av män.

"Den här boken tog fem år att skriva. Många gånger var jag nära att ge upp. Men efter att min mor blev diagnostiserad med cancer och jag tillbringade de sista månaderna med henne fram till hennes död i februari 2016 förstod jag varför det hade tagit så lång tid. Jag höll fortfarande på att lära mig både min mors historia och min egen."- Manal al-Sharif

När Manal al-Sharif sätter sig bakom ratten den 19 maj 2011 är hon väl medveten om vilka risker hon tar. Kvinnor i Saudiarabien är förbjudna att köra bil. Men tiden var kommen Manal al-Sharif hade de senaste åren genomgått ett uppvaknande som gjorde att hon inte längre kunde blunda för hur kvinnor behandlades. Nu var hon beredd att konfrontera det mäktiga kungadömets diskriminerande system.

Manal al-Sharif är numera en av världens främsta feministiska röster. Hennes bilkörningskampanj satte ljuset på kvinnornas situation i Saudiarabien, där de lever under ett förmyndarsystem. Vuxna kvinnor behöver en närstående mans godkännande för att bland annat arbeta, teckna avtal och resa.

I Modet att köra skildrar hon sin uppväxt i ett arbetarklasskvarter i Mecka, hennes mammas kamp för att ge sina barn en utbildning och de extrema regler och normer som tidigt begränsar flickors liv. Boken är ett intimt och drabbande porträtt av en familj som under svåra förhållanden försöker göra det bästa för sina barn. Boken ger en unik inblick i vardagsliv i Saudiarabien, en av Mellanösterns mäktigaste stater men förvånande slutet och oskildrat, och uppmärksammades stort när den utkom i USA 2017.

Manal al-Sharif är dataingenjör, författare och kvinnorättsaktivist. 2011 utsågs hon till en av världens viktigaste tänkare av tidskriften Foreign Policy och 2012 tilldelades hon Václav Havel-priset av Oslo Freedom Forum. Hon är bosatt i Australien och medverkar frekvent i bland annat CNN, BBC och New York Times.


Översättning från engelskan: Andreas Vesterlund.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone