Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Din hälsa sitter i munnen: 101 frågor och svar om munhälsa och kopplingen mellan vetenskap, folksjukdomar och ett långt och friskt liv
Isbn: 978-91-9853-485-6
Förlag: The Book Affair
Kategori:
Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: april 2020
Uppläsare: Per Runhammar
Length: 6 timmar 47 minuter

Ljudbok

Din hälsa sitter i munnen: 101 frågor och svar om munhälsa och kopplingen mellan vetenskap, folksjukdomar och ett långt och friskt liv

Munnen och vår hälsa hänger ihop mycket mer än man tidigare trott. En knappt märkbar inflammation kan till exempel skada hjärtat. Här får vi de senaste rönen om munhälsa och dess koppling till olika sjukdomar. Om vi lär oss sköta våra tänder rätt kan vi främja hälsan och hålla oss friskare.

Intresset för, och forskningen kring vår hälsa har fullkomligt exploderat. På senare tid har mer och mer fokus riktats mot kopplingen mellan tarmen och bakterieflorans påverkan på vår hälsa och immunförsvar. Nu är det dags att rikta blicken mot munnen och bakterieflorans väg in i kroppen. Vi får svar på hur tand- och munhälsa påverkar oss och hur kopplingen till våra vanligaste välfärdssjukdomar ser ut såsom diabetes, alzheimer, magproblem och vissa cancerformer, demens med mera.

Här finns konkreta råd och tips på vad kan vi göra för att undvika dålig munhälsa och samtidigt stärka kroppen, samt en tydlig genomgång av munnen och tänderna steg för steg.

Din hälsa sitter i munnen ger oss rejält med lättillgänglig kunskap i ämnet samt 101 frågor och svar på de vanligaste funderingarna och det man inte vågat fråga om. Författarna delar egna erfarenheter och skriver engagerande om vanliga tandproblem och munhälsa.

Boken ger svar på alla de vanligaste frågorna och alla frågor man inte vågar ställa som t ex: Har jag fått diabetes för att jag varit slarvig med att borsta tänderna? Är det farligt att bleka tänderna? Jag har dålig andedräkt, vad kan jag göra? Kan stress orsaka tandlossning? Kan man borsta tänderna för ofta? Och vilket är bäst, eltandborste eller vanlig tandborste? Jag är kraftigt överviktig, kan bakterier i munnen hänga ihop med min fetma? Är det farligare att snusa än att röka? Vad betyder det när man drömmer om att man tappar sina tänder?

Björn Klinge är internationellt erkänd professor och specialist i ämnet. Han är känd från tv och undervisar och föreläser internationellt. Pamela Andersson är författare, föreläsare och journalist med stark koppling till hälsoämnet.

Det är en riktig folkbildningsinsats som Björn Klinge, professor i parodontologi (läran om tandlossningssjukdomar), genomför tillsammans med hälsoprofilen och journalisten Pamela Andersson Upplägget är pedagogiskt med ämnesindelade kapitel, illustrationer, intressanta faktarutor och frågor till experten i slutet av kapitlen. Texten är lättläst även för lekmän, välskriven och intresseväckande. Citat ur BTJ-häftet nr 3, 2020. Lektör Michael Nyhaga.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone