Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Avblattefieringprocessen
Isbn: 978-91-5013-201-4
Förlag: Alfabeta
Kategori:
Romaner 12-15 år Barn & Ungdom Samhälle & politik Unga vuxna
Tillgänglig sedan: september 2020
Uppläsare: Ove Ström
Length: 5 timmar 51 minuter

Ljudbok

Avblattefieringprocessen

Alen har alltid tänkt att han är svensk. Han är född i Sverige, är svensk medborgare, pratar bara svenska. Okej, hans pappa flydde från det forna Jugoslavien en gång för länge sedan, så visst har han blatteblod i sig, men inte trodde han att det skulle få såna här konsekvenser. Men sedan Partiet tog makten är det inte så lätt för såna som Alen. Partiet har infört nya regler och restriktioner, nya tankar har tagit fäste. Hur ska blattarna lära sig att bli svenska på riktigt? Det är den stora frågan. Alen tvingas att påbörja Avblattefieringsprocessen. Alen ska bli svensk, helt svensk och inget annat än svensk. Annars är han illa ute.

Zulmir Becevic är tillbaka med en dystopisk men ändå humoristisk berättelse om att inte ha en plats i ett Sverige där ett främlingsfientligt parti är i majoritet. Avblattefieringsprocessen är en berättelse som sätter fingret på det absurda i den nationalistiska strävan efter att antingen höra till eller vara främmande. För vad innebär det egentligen att vara svensk?

"Bosnienfödda Becevic (han kom till Sverige som flykting 1992) visade sig redan i debuten med Resan som började med ett slut vara ett lås på dialog och oväntade vändningar. Han har inte blivit sämre sedan dess, och i årets Avblattefieringsprocessen firar han dessutom triumfer som satiriker." Petter Lindgren, Aftonbladet.

"en rapp och satirisk dystopi, med skarpa, diskussionsvänliga frågor om vem som är svensk. Det är kul, men skrattet blir aldrig ohejdat, verkligheten tar emot." Lina Kalmteg, Svenska Dagbladet.

"Genom sin stringens blir Avblattefieringsprocessen en svidande vidräkning med det dunkla idéstoff som florerar i invandrarfientliga tankesmedjor. Och den upphöjer Zulmir Becevic till en framstående samtidsskildrare. Peter Grönborg, Smålandsposten.

"En av årets viktigaste böcker." Camilla Jönsson, Hallandsposten.

"mycket läsvärd, men också viktig bok" Bibliotekstjänst.

Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone