Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Biblio byter app Från och med 6 november byter e-boksappen Biblio från den rosa till en ny brun app. Den nya appen måste du ladda ner från App store eller Google play. Även på webben byter vi sida för e-böcker och den nya e-boksidan hittar du på biblio.app. Nytt för dig som läser på läsplatta är att du inte längre kan ladda ner böcker, utan du läser dem direkt i appen. Läs klart dina böcker i den gamla appen Du kan läsa klart de böcker du redan har lånat i den gamla appen men du kommer inte längre kunna göra några nya lån i den. Nya böcker lånar du istället i den nya appen. Från och med 7 december kommer den gamla appen att tas bort helt. Det här gäller även för e-boksidan på webben.
Omslagsbild för Vid rinnande vatten
Isbn: 978-91-8901-936-2
Förlag: Votum Förlag
Kategori:
Resor & geografi Naturvetenskap Idrott & friluftsaktiviteter
Tillgänglig sedan: december 2020

E-bok

Vid rinnande vatten

Vad är egentligen skillnaden mellan en älv, å, jokk och bäck? Varför finns det inga floder i Sverige? Och vad har det rinnande vattnet betytt för naturen och det moderna samhälle som vi lever i idag?

Sveriges landskapsbild har skapats av is och rinnande vatten. Växt- och djurliv har anpassat sig därefter. Idag är det människan som står för den största förändringen av Sveriges vattendrag; vi har utnyttjat dem för att bygga upp den moderna välfärdsstaten med timmerflottning, kanalbyggen, dikningar, sjösänkningar och elektrifiering med hjälp av vattenkraft. Exploateringen blev en förutsättning för vårt välstånd, men den har också efterlämnat en miljöskuld. Idag står vi inför nya vattenutmaningar. Hur ska vi kunna garantera en säker tillgång till drickbart vatten fritt från rester av läkemedel och andra farliga ämnen? Hur värnar vi vattnets naturvärden och vad händer med vårt rinnande vatten när klimatet förändras? Boken beskriver - från norr till söder - det svenska rinnande vattnets betydelse för natur, kultur, historia, samhällsutveckling och människor. Utifrån sin yrkeserfarenhet och omfattande resor genom landet ger de tre upphovsmännen i text och bild sin syn på det flödande vattnets mångfald.

---------------------
Sten Bergström är professor och teknologie doktor och har arbetat på SMHI under nästan hela sitt yrkesliv. Stens stora intresse är frågor kring klimatet, vattnet och klimatförändringarnas betydelse för samhällets planering. Han är medlem av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins avdelning för samhällsbyggnad. Tidigare böcker på Votum: Luleälven - möten i norr, Sveriges sjöar - en del av oss.  

Mats Andréasson är ingenjör och har lång erfarenhet av vatten och miljöfrågor. Han har haft en ledande roll som teknikkonsult och som VD och expert inom vatten och miljöområdet. Tidigare böcker på Votum: Nordens längsta vattendrag, Den ljusnande framtid är vår, Luleälven - Möten i norr, Sveriges sjöar - en del av oss, Värt en omväg - Gömda oaser i och runt Göteborg.  

Torbjörn Skogedal är universitetsutbildad inom bland annat biologi och natur- och kulturgeografi samt är sedan många år professionell fotograf på heltid med fokus på landskap, natur och kultur. Hans bilder finns spridda över hela världen. Han är författare och fotograf till boken Hornborgasjön - Lockelsens landskap som tidigare givits ut på Votum.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone