Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Biblio byter app Från och med 6 november byter e-boksappen Biblio från den rosa till en ny brun app. Den nya appen måste du ladda ner från App store eller Google play. Även på webben byter vi sida för e-böcker och den nya e-boksidan hittar du på biblio.app. Nytt för dig som läser på läsplatta är att du inte längre kan ladda ner böcker, utan du läser dem direkt i appen. Läs klart dina böcker i den gamla appen Du kan läsa klart de böcker du redan har lånat i den gamla appen men du kommer inte längre kunna göra några nya lån i den. Nya böcker lånar du istället i den nya appen. Från och med 7 december kommer den gamla appen att tas bort helt. Det här gäller även för e-boksidan på webben.
Omslagsbild för Den politiska rättegången: Kampen om yttrandefriheten
Isbn: 978-91-8941-399-3
Förlag: Bookea
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: augusti 2021

E-bok

Den politiska rättegången: Kampen om yttrandefriheten

Jag var skakad efter att, som åhörare och journalist, bevittnat den första politiska rättegången i modern tid i Sverige, januari 2020. En brottmålsrättegång där åsikter och inte handlingar nagelfors. En rättegång som inte alls borde ha ägt rum i demokratin Sverige. Åsikter ska debatteras på en annan arena än domstolen i ett land med stolta traditioner av yttrandefrihet.

Det före detta S-kommunalrådet i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, hade enskilt åtalats av aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil från cellen Muslimska Mänskliga Rättighetskommittèn, MMRK, för grovt förtal med hatbrottsmotiv.

För första gången i Sverige användes nu, det som i engelskspråkiga länder kallas "Lawfare". Det vill säga att kriga med juridiska medel. Att med hjälp av domstolen tysta och krossa meningsmotståndare.

Stämningen i sal 29 i Göteborgs Tingsrätt var förtätad under de två rättegångsdagarna. Varenda åskådarplats var upptagen. I boken "Den politiska rättegången - Kampen om yttrandefriheten" skildras upprinnelsen till rättegången. Vilka politiska krafter som var i rörelse och som samverkade, krafter som i grunden vill stöpa om samhället som vi idag känner det. Den göteborgska kulturvärlden och media hade stor betydelse för förloppet - varför? Sist men inte minst Ann-Sofie "Soffan" Hermanssons envisa kamp mot extremismen och för själva fundamentet för vår demokrati - yttrandefriheten.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone