Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Steg - en vandring i människans natur
Isbn: 978-91-8901-974-4
Förlag: Votum Förlag
Kategori:
Kulturhistoria
Tillgänglig sedan: mars 2022

E-bok

Steg - en vandring i människans natur

Följ med ut i vårt svenska kulturlandskap, till platser där natur blivit till kultur - och kultur till natur.  

Detta är ingen traditionell guidebok som tar dig från en punkt till en annan. Istället är det en vävnad av berättelser och bilder som löper längs med gärden och fädrifter, mellan gods och gårdar, människor och möten, innovationer och förändring - över tid och rum.  

I arton essäer speglas landskapets förändring såväl som människans plats i tillvaron. Ett nätverk av korsande stigar mellan kultur och historia, där vandrarens rytm binds samman med det förflutna och nutid - tillhörighet med identitet.

Vårt svenska naturlandskap är med sin rika natur och miljö i lika hög grad ett kulturlandskap - hävdat av generationer över tid. Där slagen från det övergivna stenbrottet ännu ekar i den svarta diabasen. Källans porlande minner om hur folk kom långväga för dess helande kraft. Och där marknadsplatsens köpslående och svordomar blandas med allmogens skratt och sorl. Tidsmarkörer som vittnar om de människor som en gång levde och verkade på den plats som styrde deras vardag som fest. Till mycket en svunnen tid - men där sedvänjor, traditioner och folktro lever kvar ända in i våra dagar.

---- 

Martin Hellryd, skribent med en M.Sc. Applied Cultural Analysis från Lunds universitet. Projektansvarig för ledprojektet 800 år kulturhistoria. Har tidigare utkommit med bl.a. Ultrasound - i väntans tider och Vandra i Skåne.  

Matz Jörgensen, skribent och kulturhistoriker. Välkänd vandringsguide och föreläsare inom kulturhistoria. Har tidigare utkommit med bl.a. Lund på Linnés tid och Hill och tidens Paris.  

Magnus Bergström, formgivare och fotograf. Prisad grafisk formgivare av konst- och fotoböcker, broschyrer och kataloger m.m. för en rad kulturinstitutioner, bl.a. Malmö Opera, Kulturen i Lund, Lunds universitet.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone