Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Snitt
Isbn: 978-91-8072-405-0
Förlag: HarperCollins Nordic
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: augusti 2024

E-bok

Snitt

Tillintetgjord av ett misslyckat medicinskt förfarande tvingas den ambitiöse men hänsynslöse doktor Silas Weir ta tjänst på New Jersey State Asylum for Female Lunatics. Där får han okontrollerad bedriva sin praktik och skapar sig ett namn genom att fokusera på kvinnor som har försummats av staten – kvinnor han utsätter för de mest fruktansvärda experiment.

Weir etablerar sig som pionjär inom artonhundratalets kirurgi och drivs av sin tvångsmässiga fascination för en ung irländsk tjänarinna vid namn Brigit, som inte bara blir hans främsta experimentella subjekt utan också till slut hans undergång.

Snitt är en skakande berättelse baserad på historiska dokument och verkliga händelser. Romanen ger en unik inblick i de mörkaste vrårna i människans psyke, men rymmer samtidigt en kärlekshistoria med oväntad ömhet.

»Enerverande, upplysande, spänningsfylld, mytisk och tack och lov dämpad av transcendens och kärlek.« Booklist

»Oates lyckas, som hon brukar, skapa en värld som skiljer sig från vår egen men ändå är bekant, vilket gör det omöjligt att avfärda hennes iakttagelser kring förvridna kynnen och slumpmässiga våldshandlingar.« The New York Times Book Review

»Fantastiskt skriven, och en nyttig erinran om att välja sina läkare med omsorg.« Kirkus Reviews

»Oates svidande anklagelseakt mot det medicinska etablissemangets fysiska och psykiska behandling av kvinnor leder till en oundgänglig men utmanande läsupplevelse.« Publishers Weekly

»Den perfekta amerikanska romanen, som borrar sig djupt ner i uppfinningarnas fasor.« Lit Hub

***

Joyce Carol Oates, f. 1938 i staten New York, är en av USA:s verkligt betydande författare. Oates har sedan debuten 1963 publicerat ett stort antal romaner, flera novellsamlingar, skådespel, essäer, poesi och kritik. Framför allt inom prosan har Oates utmärkt sig som en av de största inom den samtida litteraturen. På HarperCollins Nordic har hon tidigare utkommit med Mitt liv som råtta (2019), som blev nominerad till Årets Bok, Vackra dagar (2020), Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna (2022), Amerikansk melankoli (2022), Barnvakten (2023), även den nominerad till Årets Bok, och Andas (2024). År 2024 mottog hon Bokmässans nyinstiftade litterära pris Sjöjungfrun.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone