Jump to content
Cover for Övervinn din rädsla för bin och getingar
Isbn: 978-91-9861-413-8
Publisher: Bokförlaget Upsaliensis AB
Category:
Education Philosophy Psychology Medicine & Health
Accessible since: September 2021
Narrator: Rolf Jansson
Length: 41 minutes

Audiobook

Övervinn din rädsla för bin och getingar

Ljudboken har producerats i samråd med  leg. läkare, som dessutom är psykiater och leg. psykoterapeut.

Hugger det till i hjärtat eller börjar du svettas i handflatorna när du hör surret från en geting? Tycker du att det är svårt att trivas utomhus eftersom du är orolig för att du kanske måste hantera stickande insekter? Springer du och gömmer dig om du ser eller hör ett bi eller en geting? Om så är fallet är du inte ensam, många människor fruktar dessa varelser för att de är rädda för att bli stuckna, kanske på grund av en tidigare erfarenhet eller för att de har blivit inprogrammerade att förvänta sig att detta kommer att hända.

Om ditt svar stör ditt liv på något sätt så kanske det är dags att hantera det och lära sig att acceptera bin och getingar som naturliga invånare i din och deras värld. Att vara orolig för insekter som kan sticka dig är i sig helt naturligt. Bi- och getingstick kan vara ganska obehagliga, och vissa människor kan få allergiska reaktioner och ha extra anledning att ta hand om sig.

Det mest vettiga är vanligtvis att bara vara lugn när en stickande insekt dyker upp. Den är inte på jakt efter människor och den kommer inte att gå till attack om den inte känner sig hotad. Så att till exempel vifta med händerna mot ett bi som surrar runt ditt huvud är inte ett vettigt beteende, eftersom det riskerar att skrämma den på allvar och sätta biet i försvarsställning. Det är då större risk att du blir stucken - även om det är mer troligt att biet faktiskt försöker komma undan än att ge sig på dig.

Men du vet nog allt det där.

Varför en rädsla för getingar eller bin får dig att uppträda irrationellt

Du vet att det inte hjälper att vifta med armarna. Men ändå gör du det. Det känns som att du bara inte kan låta bli. Det är något inom dig som driver dig till stark rädsla eller panik, och vid panik är det svårt att tänka klart.

Och när du vet att synen eller ljudet av en geting eller ett bi kommer att ge stark rädsla eller panik, verkar det som en bra idé att börja undvika situationer där du kan stöta på dessa små varelser.

Men problemet är att du inte helt kan undvika dem och samtidigt leva ett normalt liv. Ibland dyker biet eller getingen bara upp. Och paniken triggas omedelbart.

Rädsla för getingar eller bin är i själva verket en rädsla för panik

Sanningen är att problemet inte är bina eller getingarna. Människor har levt lyckligt vid sidan av dem i årtusenden, och även om vissa människor blir stuckna ibland och det är inte trevligt, vet vi i allmänhet hur vi kan leva fredligt tillsammans med dem. Problemet är rädslan eller paniken.

Vad är panik? Det är en överväldigande känsla av rädsla. Styrkan i denna känsla är inte nödvändigtvis proportionell mot det "hot" som utlöser den. När det gäller rädslor och fobier behöver ”utlösaren” inte ens ha något att göra med rädslan.

Naturligtvis, med bin och getingar, finns det ett verkligt element av hot, men när du objektivt funderar över vilken fara ett stick av denna karaktär är, så är det klart att rädslan inte står i rimlig proportion till faran.

Skulle det inte vara trevligt att kunna sitta ute i en trädgård eller en park, eller njuta av en grillfest med din familj och vänner, utan att oroa dig för vilka andra former av liv som kan komma att vara närvarande på evenemanget?

Rädslan finns lagrad i ditt undermedvetna. Om du på ett medvetet plan hade kunnat göra dig av med rädslan, så hade du redan gjort detta. Att du inte lyckats beror på att rädslan finns rotad på ett djupare plan, i ditt undermedvetna. Och det är där som förändringen måste ske.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone